piątek, 4 października 2013

MARCHEWKOWY zawrót głowy :)

Zapraszam Was na kolejny post z serii tych kulinarnych. Dzisiaj niekwestionowaną królową u mnie w kuchni była soczysta i pomarańczowa MARCHEWKA. Uwielbiam ją za kolor, za smak, w dodatku jest niedroga, a można naprawdę wyczarować z niej cuda :)


COŚ POŻYWNEGO - Krem z marchewki 
Pyszna, zdrowa i dietetyczna. O cudownym kolorze, słodka, ale wzbogacona odrobiną ostrej papryczki, co dodaje jej pikanterii. Wspaniale rozgrzewająca i sycąca - wprost idealna na pierwsze chłodniejsze dni. Na obiad czy na kolację - pycha! :)

 


Co będzie nam potrzebne?
  • 4 duże marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 750 ml rosołu drobiowego lub warzywnego
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta papryki chilli
  • szczypta curry
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz 
Marchewki, ziemniaka i cebulę dokładnie obieramy i myjemy (oprócz cebuli). Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaka i cebulę w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy. 



Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy do tego pokrojoną marchewkę i rozstawiamy na patelni jeszcze przez chwilę.
Następnie przerzucamy wszystko do garnka, dodajemy ziemniaka i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.



Dolewamy do zupy pół szklanki soku pomarańczowego. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz odrobiną chilli, curry i imbiru, po czym mieszamy dokładnie całość.
Przed podaniem dekorujemy koperkiem lub uprażonymi pestkami dyni. Doskonałym dodatkiem do zupy będą grzanki z razowego chleba lub chrupiąca bagietka.   



COŚ SŁODKIEGO - Ciasto marchewkowe  
Moje ulubione o tej porze roku. Wiem, że niektórych marchewka w cieście nie przekonuje. Ale uwierzcie mi, jak raz spróbujecie, to zmienicie całkowicie zdanie. Ciasto jest nie za słodkie, pachnące cynamonem, a do tego dziecinnie proste w wykonaniu. W duecie ze szklanką gorącego mleka smakuje fantastycznie!



Co będzie nam potrzebne?
  • 5 jajek
  • 250g margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 4 marchewki
Marchewki obrać, opłukać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 



Margarynę rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do nich roztopioną margarynę, cały czas miksując. 
Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z sodą oczyszczoną i cynamonem. 



Do masy z jajek i margaryny dodajemy startą marchewkę, a na koniec wymieszane wszystkie sypkie składniki. Miksujemy tak, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do blachy. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

A wy lubicie marchewkę? Macie jakieś inne ciekawe pomysły na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywka? ;)

4 komentarze:

  1. Mmmm ciasto marchewkowe - pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam - w sumie nie wiele z niego już dzisiaj zostało! ;)

      Usuń
  2. ale pyszności :) Na krem z marchewki od dawna mam ochotę, ale jeszcze nie robiłam - więc wykorzystam Twój przepis :) Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych!
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z marchewki naprawdę gorąco polecam - ostatnio mam fazę na różnego rodzaju zupy-kremy i próbowałam już wielu, ale z marchewki jest moim faworytem :)

      Usuń