Na placuszkowe ciasto potrzebujemy (porcja dla 1 osoby):
- jajko
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka lnu mielonego
- szczypta cynamonu
Wszystkie składniki łączymy razem. Ja zawsze przesiewam mąkę przez sitko, tak aby w masie nie było grudek, ale nie jest to konieczne ;)
Placuszki smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy na powierzchni placuszka pojawią nam się bąbelki to znak, że należy go przewrócić na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor.
Usmażone placuszki polewam jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną miodu i całość posypuje borówkami (mogą to być też inne owoce - maliny, truskawki).
Smacznego! :)
Pysznie wyglądają! Ciekawy przepis na ciasto :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam borówki i placuszki. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń