środa, 18 września 2013

KLOPSIKI DROBIOWE w sosie curry

Przedstawiam Wam łatwy i dość szybki pomysł na obiad, który gościł dzisiaj na moim talerzu. Wszystkim domownikom bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że i Wy będziecie zadowoleni, kiedy go wypróbujecie :)
 

Co będzie nam potrzebne?
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki curry
  • puszka groszku zielonego
  • mały jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Mięso mielone mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy solą i pieprzem. 



Z masy formujemy małe pulpeciki (mniej więcej wielkości piłeczki pingpongowej)



Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Kiedy się nam ładnie zeszkli, zdejmujemy ją z patelni. 


Pulpeciki obtaczamy w mące i kładziemy je na patelnię. Smażymy je, aż zrumienią się z każdej strony. 



Następnie bezpośrednio na patelnię wsypujemy curry, mieszamy całość i smażymy chwilę razem, aż uwolni się aromat przyprawy. Dodajemy naszą cebulkę. Dolewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut.



Pięć minut przed końcem duszenia dodajemy osączony groszek (ja dzisiaj miałam bez groszku, bo zapomniałam go kupić ;)). Potem całość zalewamy jogurtem naturalnym, uważając, żeby nie zagotować sosu.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kaszą.



Smacznego! :) 

1 komentarz: